tisdag 21 maj 2013

I min marathonväska

Jojo frågade efter ett inlägg där jag berättar om vad jag tar med mig till marathon och det passar perfekt eftersom jag tänkt inskaffa det sista jag behöver nu de närmaste dagarna. 

I korthet ser innehållet i min marathonväska ut så här:

- Pulsklocka och laddare
- Gel
- Bälte för gelerna
- Skor
- Kläder för alla väder
- Bekväma underkläder
- Keps
- iPod och laddare
- Ombyteskläder
- Vaselin
- Värkmedicin
- Solskydd
- Salt
- Starbevis


Utrustning:
För mig är det viktigaste gps-klockan. Vill hålla exakt koll på tid hela vägen så en fullt laddad klocka är A och O. Samma sak med iPoden, tar med laddare och laddar natten före marathon så att jag säkert har möjlighet till att lyssna på musik hela vägen om jag vill.

Kläder: 
Även om det finns väderprognoser så kommer jag att ta med mig tävlingskläder för alla typer av väder. Sen får vädret på tävlingsmorgonen bestämma vad som sist och slutligen blir tävlingsoutfiten. Hellre har jag lite för kallt än för varmt när jag springer. Bekväma underkläder och sockor är också väldigt viktigt och dessa vill jag ha sprungit i tidigare för att vara säker på att de hålls på plats och inte skaver för mycket. Keps kommer jag absolut att ha på huvudet, den skyddar mot solen om det är varmt och så skyddar den även mot regn om det blir sämre väder. På benen kommer jag att ha mina kompression vadskydd både under och efter loppet. På fötterna blir det Adidas Adizero Adios. 

Kompressions vadskydd från Zeropoint. Föredrar dessa framför kompressionsstrumpor eftersom de går att kombinera med mina favoritstrumpor. 

I påsen som jag lämnar in till efter loppet lägger jag ner torra kläder och ett par bekväma skor. 

Energi: 
Packar ner totat 4 geler och tar en gel var 10:e kilometer. Jag tycker att vätskebälten är obekväma  och klumpiga så jag dricker bara från vätskestationerna längs med banan. Gelerna däremot packar jag ner i ett racebälte från spibelt.com. Dit åker också några värktabletter ner. Har ännu aldrig varit tvungen att ta värkmedicin under ett lopp men jag vill ha med det för säkerhetsskull.

Under loppet blir det geler från PowerBar

I år tänkte jag också packa ner en liten påse med salt. Brukar alltid suga på saltgurka vid vätskestationerna om det finns och i år tänkte jag vara väl förberedd och ta med eget salt att lägga på tungan om det behövs. En rubbad saltbalans eller vätskebalans kan påverka prestationen negativt.


Övrigt: 
För att undvika skavsår överdoserar jag vaselin på kroppen! På fötterna, mellan tårna, mellan skinkorna, under armarna, längs med alla kanter på både shorts och topp och så vidare. Desto mer desto bättre tycker jag och hittills har jag klarat mig bra från skavsår och blåsor under marathon! Solskydd är också något som är viktigt om det är fint väder på tävlingsdagen, speciellt axlarna är utsatta när man springer. 

Och kom ihåg att klippa tånaglarna dagen före! :)


Tips! Om ni vill läsa vad Michaela packar ner i sin väska så kan ni göra det här

4 kommentarer:

  1. Tack för listan :)
    Ett tips: ta med havssalt, lättare att suga på ett "korn" än att börja strö och hålla på med de finmalda saltet.

    SvaraRadera