fredag 13 januari 2012

Omega-3-bröd

Blev inspirerad av Johanna igår när hon pratade om semlorna hon bakat så igår blev det brödbak hemma hos mig också. Dock blev det inte semlor utan omega-3-bröd från Hälsokokboken.

Resultatet blev riktigt gott och dessutom är det ett väldigt mättande och nyttigt bröd. Dessutom är det superenkelt att göra, man behöver bara blanda ihop ingredienserna och sen sköter ugnen resten.

Omega-3-bröd: (1 limpa)

6dl grahamsmjöl (jag använde hälften grahamsmjöl och hälften speltmjöl)
10 torkade aprikoser
3/4dl rågkross
3/4dl hela linfrön
3/4dl solrosfrön
3/4dl pumpafrön
3/4dl hackad mandel
3/4dl hackade valnötter
1½tsk bikarbonat
1½tsk salt
6dl piimä (filmjölk)
2msk mörk sirap
Garnering: pumpafrön

Hade varken hemma sirap eller valnötter så de ingredienserna lämnade jag bort. Resultatet blev bra i alla fall.

Sätt ugnen på 175grader. Smörj en avlång bakform. Hacka aprikoserna fint. Rör ihop alla ingredienser och lägg smeten i formen.
Strö över pumpafrön som garnering och grädda brödet längst ner i ugnen i ca. 1timme.

Har ingen annan kamera än telefonen just nu så alla bilder blir mörka och otydliga. Men så här blev slutresultatet

2 kommentarer:

  1. Nu blev jag också sugen på att baka bröd :) Får nog bara lov att skaffa en såndär form först!

    SvaraRadera
  2. Köp en silikonform! De är helt super, brödet fastnar inte alls i sådana formar! :)

    SvaraRadera