måndag 3 juni 2013

Stockholm marathon - lååååångt inlägg

Vill skriva en race rapport men jag vet inte var jag ska börja. Har nog inte helt landat ännu och det mesta känns lite dimmigt.

Men vi tar det från början:

Sista laddningen: risotto

Fredag. Vi flög alltså till Stockholm på fredag kväll och hämtade genast ut nummerlapparna och kollade in marathon expot en stund men det var nog en besvikelse. Får vänta till hösten och Berlin marathon för ett ordentligt expo. Sen åt vi middag på ett café och vandrade iväg till hotellet för att få sova. 
Sista kortet före vi lämnade hotellet 
Vaknade utvilad och taggad på lördag morgon och konstaterade att vädret såg riktigt bra ut; mulet och cirka 16 grader. 

Med på resan var pappa, brorsan Staffan och en av hans kompisar.
Alltid roligt med sällskap!

Själva loppet då. Har inga bilder eftersom telefonen lämnade på hotellet men sista timmen före loppet kändes bra, åt en sista banan, drack lite vatten och besökte bajamajorna förstås. Drogs med i stämningen och var fylld av adrenalin när jag stod i startfållan. Där och då ville jag bara springa! 

Öppnade i ca. 04:40min/km och det kändes kontrollerat och bra. Hade inte ont någonstans och i min startgrupp gick det nästan genast att springa i eget tempo och jag behövde inte kryssa mellan andra löpare. 

Men efter första fem kilometerna började kampen. Men inte kampen mot sjuka ben utan mot ett trött huvud. Tappade springlusten och därmed också tempot. Försökte njuta av publiken men inte  ens det hjälpte, försökte upprepa mina mantran med det kändes bara fake... Var var löpglädjen?
Efter 10 kilometer dog också iPoden och just då kändes det som om jag lika bra kunde stiga av. Skulle ha behövt min peppande spellista! 


Kämpade med tanken på att avbryta ända fram till mållinjen men som tur så var pannbenet tillräckligt starkt. Jag skulle ha finnisher-tröjan, allt annat var uteslutet. 

Ännu vid 30 kilometer såg det ut som om jag skulle klara under 3h25min men så kom Västerbron för andra gången och hjälp vad tungt det var! Där och då kändes uppförsbacken evig... Efter det här började baklåren och rumpan göra ont och tempot sänktes ytterligare. Men mentalt kändes det lite lite lättare när det var så kort kvar och jag var helt säker på att jag skulle ta mig ända i mål. 

Och i mål kom jag! På personbästa 3h26min55sek (04:55min/km) och jag är så stolt! Ett marathon är alltid ett marathon och det går inte att förklara hur det känns att kämpa mot eget huvud så länge. Visst skulle jag gärna ha kommit under 3h25min men just nu orkar jag inte helst tänka den tanken. Det kommer många fler marathonlopp!

Utsikten från hotellrummet när jag kom tillbaka efter genomfört lopp.

Det spöregnade när jag kom i mål och jag skakade av köld innan jag fick byta om till torra kläder. Sen gick jag hem till hotellet och passade på att heja lite på de som sprang. Jag är så imponerad av alla som sprang, både elit och alla andra! 

Positivt med loppet: Pigg kropp. Bra energinivå genom nästan hela loppet (åt gel var tionde kilometer och drack både sportdryck och vatten vid varje vätskestation). Fantastiskt publikstöd på stora delar av loppet. Bra arrangerat. 

Negativt med loppet: Trött huvud. Västerbron på andra varvet. Överhuvudtaget hade jag nog underskattat banan lite, jag trodde att den skulle vara ganska platt och lätt men det fanns en del sugande uppförsbackar som jag inte räknat med. 


Nu skulle det vara lätt att genast börja planera in för nästa marathon, det vill säga hösten Berlin marathon, men först vill jag ge mig själv lite tid att smälta och njuta av den här prestationen. Igår kände jag mig bakfull hela dagen (nej jag drack ingen alkohol under middagen efter loppet) och jag har träningsvärk i vader, lår och mage men annars gör det inte ont någonstans så snart är jag nog tillbaka i löpskorna.

Och finns det någon läsare där ute som är intresserad av mellantider och sånt så finns allt i sifferform här.

8 kommentarer:

 1. Vitsi du är fantastisk Heidi! Stort grattis! Helt otroligt fin tid, vad glad jag blir för din skull!

  SvaraRadera
 2. Grattis!!! Fantastiskt gjort :-) och en superbra tid!

  SvaraRadera
 3. Kymppis keikka Heidi och fin maraton-story! :D

  Har du kommit igång med Run for the Sun ännu? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Liza! Fast jag tycker nog mera om mina storyn från Vasa och jubileumsmarathon, var lite mer positiv då ;) men det är säkert bra att ha lite tyngre marathonupplevelser i bagaget också.

   Nej jag har inte alls sprungit sen i lördags. Ville inte tvinga benen till det så jag måste se hur jag gör med RftS!

   Radera
 4. Det som sög muster ur mig var alla trottoarkanter, min garmin visade nästan 44km så jag har verkligen hoppat upp och ner på alla refuger och trottoarkanter, växlar sida från höger till vänster och allt annat för att komma förbi människor. Helst skulle man ju bara springa rakt "i spår" men det var som sagt som en flaskhals, man slapp ingen vart och fick ta i hårdhandskarna. Men som du säger, väldigt, väldigt bra arrangerat lopp! Allt fungerade som en dröm och man var i trygga händer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också nästan 43km på klockan och samma var det för brorsan. Men jag har nog bara mig själv att skylla på för i min startgrupp var det gott om rum men jag har ändå kryssat från sida till sida...

   Radera