söndag 28 april 2013

Kyrönjoki halvmarathon - den långa versionen

Nu har jag hunnit smälta gårdagen lite mer och också hunnit tänka ut hur jag ska träna till näst. Men mer om det sen och först: race report!


Vaknade en timme före klockan skulle ringa och ville inte stiga upp för då skulle frukosten bli så tidig. Läste bloggar, kollade lite gamla resultat och pajade på Candy tills klockan äntligen ringde och jag fick stiga upp. 

Åt den frukost som har blivit till en tradition före längre tävlingar: gröt och två smörgåsar. Försökte  också fläta håret men var så nervös att det bara blev ett kråkbo av alla försök. 

Sen var det äntligen dags att köra iväg mot Ylistaro, Robbe kom som sagt med som stöd och så hämtade vi upp pappa som också skulle springa. 

Framme på tävlingsplatsen. Anmälde oss och fick nummerlapparna. Nu är det nära och pirret i magen var stort!

Sprang en kort uppvärmning och det kändes ovanligt bra. Brukar ofta kännas segt att värma upp men igår kändes det lätt. Lite svårt att veta vad man skulle springa i för kläder bara, ena sekunden regnade det och sekunden senare sken solen. Bestämde mig till slut för topp, långärmad tröja och en extra t-shirt och en buff runt halsen. 


Tog oss ut till startfållan och väntade på startskottet. Här trivs jag! Tycker om att kolla in alla andra löpare, kolla vilka skor de springer i (alltid!) och njuta av nervositeten och de förväntningar som alltid finns före ett lopp.  

Pang! Och så gick starten! Hade ställt mig långt fram och fick springa i mitt egna tempo direkt från start. Höll mig under 04:30min/km och tyckte att kändes ganska bra. Lyssnade på musik och bara sprang. 

Denna känsla höll i sig fram till ungefär 10 kilometer. Då hade vi svängt och plötsligt var motvinden olidlig. Dessutom fick jag ont i magen efter den andra vätskestationen (trodde först att det berodde på min egen gel men antagligen var det den sportdryck som de bjöd på som jag inte var van vid). Det var vid det här laget som kampen mot klockan började. Jag sprang helt ensam och hade ingen att ta vindskydd bakom och jag ville helst bara stiga av. Motvinden var så stark eftersom det bara var öppna fält på båda sidorna av vägen och nu och då piskade regnet rakt i ansiktet. En liten stund kom det till och med hagel! Jag visste att vändplatsen skulle komma någonstans men det kändes som om den aldrig kom! Klarade inte av att hålla nere tempot utan att få mjölksyra och det tärde på självförtroendet! Fick kämpa för varje kilometer. 

Men så äntligen började det komma löpare mot mig och det gav lite ny energi. Roligare att se andra löpare och det betydde ju att vändplatsen var relativt nära. Enda negativa var att jag mötte tre damer. Jag hade hela tiden trott att jag var tredje! Nu bestämde jag mig för att inte släppa fjärde platsen istället! 

Kom till vändplatsen och fick vinden i ryggen igen, äntligen! Kunde öka på tempot och fick high5:a både pappa och Heidi när de kom emot på deras väg mot vändplatsen. Lite gemenskap och pepp med andra löpare ger mig massor!


Nu var det bara ca. 5 kilometer kvar och på ett halvmaraton känns det kort! Bara att springa i mål! Försökte räkna i huvudet och kom fram till att jag nog skulle missa min måltid, benen var nämligen så trötta efter att ha kämpat i motvinden att jag helt enkelt inte klarade av att hålla under 04:30min/km. Blä. 
Mot mål! 

Kom i mål och efter att ha tittat på filmen som Robbe filmade så skulle jag kanske ha kunnat spurta lite mer under sista hundra metrarna. Men jag var så trött. Och så sur över att klockan tickade över 1h35min... 

Men som jag skrev i förra inlägget så känner jag mig nu i efterhand grymt nöjd över min prestation! Sprang samma halvmarathon ifjol och då på 1h45min11sek. Alltså blev det en förbättring på nästan 10 minuter på ett år. 


Idag började vi dagen med en promenad för att mjuka upp benen och det fanns inte mycket energi i den här kroppen kan jag säga! Men förhoppningsvis hjälper den brunch som vi sedan dukade upp återhämtningen på traven. Brunchen bestod bland annat av bananvåfflor åt mig, proteinvåfflor åt Robbe, färsk frukt och rostat bröd. Underbart gott! 

Det var allt. Alla resultat från gårdagen finns här om någon är intresserad. 

14 kommentarer:

 1. Usch, det var verkligen motigt att springa ensam där i blåsten och sportdrycken var verkligen konstig, kände inte av det till först men sen började det verkligen göra ont vid revbenen :/ Men jag gillade nog loppet :) Lite tråkigt med vädret men det var åtminstone syrerikt och nästan lite skönt med regnskurarna ibland, de kylde ner. Enda minuset var blåsten.

  SvaraRadera
 2. 10 min förbättring på ett år är inte illa. Du har nog många intressanta och framgångsrika år framför dig i den här branschen. Vid 61 års ålder tycker jag att det är lika roligt än. En bekant bordtennismotståndare, som tävlar i kastgrenar, främst spjut, är 75, och han tycker att det är lika roligt som då han var 17 år.

  Rune Paro

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra att du som 61åring ännu tycker att det är roligt. Hoppas det blir likadant för mig :)

   Radera
 3. Grattis Heidi till ditt person bästa i halvan, äntligen hittar man en blogg var man kan få lära sig, samt läsa om maratonlopp(här hemma måste man knipa käft om sådant). Intresset för springandet blossade upp för ett par år sedan, har joggat i skymundan...nu i år tänkte jag söka mig bland andra intresserade...toholammin maraton 1.43, komian kirkon hölkkä 1.43, kyrönjoen maraton 1.39(person bästa). Nästa helg bär det av till H:fors HCR...målet är småningom helmaraton... men låter mig njuta av halvan tills dess.
  Hoppas att du når ditt eget "mål" i helan, själv hänger jag på i lägre takt bakom yngre krafter.
  Såg en skymt av er i lördags när jag fotade fina kyrönjoen-
  maraton händelserna.
  Hit kikar jag in på nytt...nyfiken på intervallträning anpassad till långdistanslöpning.

  mvh Hans F

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hans! Roligt att du hittat hit! Tycker du har fina tider på halvmarathon så hoppas du vågar dig på helmarathon också :)

   Radera
 4. Jag är så imponerad av dig Heidi! Stort grattis! :)

  SvaraRadera
 5. Jättekul med rapporten av loppet! Är lite nyfiken på vilka skor du brukar springa i vid olika distanser?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snabba pass springer jag i Adidas Adizero Adios och längre distanspass i Adidas Adizero Boston. Har också ett par Saucony Kinvara som jag ibland byter ut Adiosen mot :) Halvmaran sprang jag i Adiosen och det kändes bra även om trampdynorna var lite ömma efteråt.

   Radera
 6. Grattis!!! :) -10 min är ju sjuukt bra bort från i fjol!! Bra jobbat!!!

  SvaraRadera
 7. Grattis till en bra prestation! Riktigt imponerande utveckling har du haft! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas på samma utveckling på marathondistansen :)

   Radera
 8. Grymt bra jobbat!!! Va snabb du är!!!!! :-)

  SvaraRadera