lördag 23 mars 2013

Motivation till löpning

Fick en kommentar om hur man hittar motivationen till löpning igen efter en skada och hurudana mål man ska sätta:

Hejsan! Som en så erfaren löpare som du verkar vara, undra ja ifall du sku kun tips om hu man ska böri få motivationen att springa igen och hurudana mål ska man sätta?
I höstas kunde jag springa 20km galant, men led utav knäskada och var tvungen att operera benet i december. Det var allt annat än trevligt! Led av en massa ångest känslor när jag inte kunde träna som vanligt i över 2månader (fick nån form av följskada och inflammation i knäet). 
Nu under marsmånad har jag äntligen kunnat börja ge mig ut på lite längre löprundor och belasta knäet mer och mer.


Nu har jag som tur varit skonad från skador och inte behövt ha långa uppehåll från träningen men hoppas du kan få ut något av mina tips i alla fall! Mitt längsta uppehåll från träningen var efter min operation i december och då räckte det att jag fick springa igen som motivation. Men vissa dagar känns löpningen onekligen inte rolig och det kan vara svårt att komma sig ut utanför dörren. Men det finns saker man kan göra för att lättare hitta motivationen:

1. Planera din träning - Själv skriver jag in veckans träningspass i kalendern på söndag kväll/ måndag morgon för att sedan inte behöva fundera på hur och när jag ska träna. 
2. Hitta en löparkompis - Det är guldvärt att ha någon som väntar på en ett visst klockslag på en viss plats. 
3. Tänk på hur det kommer att kännas efteråt - Alla som springer vet hur underbart det känns när man kommer hem från en runda. Känn efter och påminn dig själv om den känslan. 
4. "Lura" dig själv - spring minst en kvart - Ibland när det känns riktigt motig att komma iväg så brukar jag säga till mig själv att om det känns lika tungt efter 10min/15min så får jag vända hem. Och hittills har det aldrig hänt. Det tyngsta är att komma sig ut genom dörren! 
5. Anmäl dig till en tävling - Har man ett mål i sikte så är det mycket svårare att skippa ett träningspass. Tänk dig att varje kilometer är ett steg närmare målet. 
6. Lyssna på bra musik/podcasts - Lägg på favoritlåten eller hitta en podcast om ett ämne som du är intresserad av - det är som att läsa en bok och springa på samma gång och tiden flyger iväg! 
Angående vilka mål man ska sätta så tycker jag personligen att flera små mål är bättre än ett stort och svåruppnåeligt mål. Speciellt efter en skada då det är viktigt att börja försiktigt så är det bra med flera delmål. Eller kanske ett nytt mål för varje vecka? Och strunta i hastighet i början, lägg istället upp som mål hur många gånger du ska springa/hur länge/hur långt. Och det viktigaste av allt: släpp lite på kraven och ha roligt! Ibland kanske det känns som om man måste springa marathon för att alla andra gör det, eller man måste springa milen under 40 minuter för att då först är man en löpare. Men så är det inte, springer man så är man en löpare. Punkt slut. 


Har ni läsare andra tips på hur man hittar motivationen igen efter ett uppehåll/när träningen känns jobbig så får ni gärna fylla på!

3 kommentarer:

 1. - Köp Juoksija/Runner's brukar själv bli riktigt peppad av allt! Tipsen på kläder, lopp, mat, tävlingsförberedelser.

  - Kanske skippa pulsmätaren ett tag? Om man tycker det går för långsamt eller pulsen är för hög, kan man gömma pulsklockan under ärmarna och inte stressa över det utan köra på känslan istället.

  - Nya träningskläder givetvis ;)

  SvaraRadera
 2. Tackar! Tror jag faktiskt får en rätt så bra start med dessa tipsen. Har även dragit ut på morgonlänk under den senaste veckan, kaffet o gröten smakar så mycket bättre då!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Frukosten smakar aldrig så gott som efter morgonträning :)

   Radera