onsdag 3 oktober 2012

Om mål

Något jag har funderat mycket på sista tiden är mål. Alla har vi säkert mål med livet, i skolan, på arbetsplatsen, med träningen, med kosten osv. Men eftersom det här i första hand är en träningsblogg så är det träningsmål jag vill prata om! 

Har försökt bestämma mig för vilka mål jag ska lägga upp inför nästa sommar angående marathon och halvmarathon. Och det är inte så lätt som kanske skulle tro. Inte för mig i alla fall. Ett mål vill jag ha för att hålla motivationen uppe och för att kunna pressa mig själv men det jag funderat mest på är om jag ska lägga målet väldigt högt och inte vet om jag når dit eller ska jag lägga upp ett "säkrare" mål? 

Som jag har skrivit tidigare så är jag en väldigt dålig förlorare, även om jag i löpning tävlar mest mot mig själv. Därför har jag också tidigare varit väldigt feg när det kommer till mål med min löpning. Som exempel intalade jag mig själv att målet med Stockholm Jubileumsmarathon var att klara under 4h fast jag innerst inne visste att jag hade mycket mera att ge (sprang på 03h42min). På Vasa Marathon var målet under 3h40min och jag sprang på 3h29min. Visst, båda gångerna fick jag ju slå mitt mål med besked men tänk om jag skulle klarat av pressa mig själv ännu lite mera om målet skulle ha varit snabbare? 

Men nu inför nästa år så har jag bestämt att jag ska vara lite modigare med mina målsättningar. Det värsta som kan hända är ju att jag inte klarar mitt mål. Just då. 

Så mina mål för sommaren/hösten 2013 är:
Halvmarathon 1h35min
Marathon 3h20min

Gulp! Det som skrämmer mig mest är inte tiden men det faktum att jag måste springa på 04:30min/km respektive 04:44min/km för att nå mina mål. Det är typ överljushastighet för mig just nu! Men nu är det sagt och nu kan jag bara träna, vila och sen träna lite mera för att komma dit jag vill. 


Hur tänker du kring mål med träningen (eller andra mål), är du "sikta mot stjärnorna så når du trädtopparna"-typen eller mera som jag som för det mesta håller sig på den säkra sidan?

14 kommentarer:

 1. Jag tror jag ska försöka vara lite mera modig som du! :)

  SvaraRadera
 2. Vet du - vi har samma mål! Vet inte om jag vågar skriva ut det på min egen blogg - men jag sprang ju Stockholm Marathon på 3:31 och nu kommande Stockholm Marathon vill jag klara på sub 3:20 precis som du! Men visst - det känns fasligt tufft att springa så fort! Men det ska nog gå! Nema problema!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va kul!! Klart du vågar skriva ut ditt mål! Och jag tror vi kommer att klara våra mål båda två! Heja oss!

   Radera
 3. Tuffa mål. Jag är rädd att säga ut mina mål då jag avskyr att bli besviken! Men ska höja ribban och lägga upp lite egna mål för nästa sommar! :-) Tror absolut du kommer nå dina mål!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bekant det där med att vara rädd för att säga sina mål högt, jag är likadan! Men nu ska jag försöka så här :)

   Radera
 4. Intressant om måldiskussioner, jag har aldrig tänkt på mina mål, jag brukar endast anmäla mig till olika lopp(allt från ex. vasaloppet, vätternrundan, halvmaror till korsholmslöparen) tävlingar för upprätthålla min träningsmotivation. Sen "försöker" jag toppa fram formen till dessa evenemang. Då jag deltar i loppen, brukar jag bara njuta av evenemangen och kör för fullt ;-). Hälsn "malaxgubban"

  SvaraRadera
 5. Blir så himla imponerad och inspirerad när jag läser det här! Klart att du ska satsa högt, så högt du bara vågar och vill utan att känna dig pressad.

  Heja!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just där balansgången ligger tror jag, mellan vad som är motiverande eller för stor press. Men jag känner mig nöjd med mina mål, skrämmande men motiverande :)

   Radera
 6. Håller tummarna för att du klarar dina mål, tror att du har alla förutsättningar att göra det!Själv tycker jag att helmara är så pass jobbigt att jag helst inte springer det varje år (måste hinna förtränga det...). Är även så pass nöjd med mitt 3.39 från Berlin att jag har lite svårt att motivera mig inför nästa år. Men lite kortare lopp är roligare så ett antal halvmaror ska det bli! Och liksom för dig får min målsättning vara (minst) under 1.35, har sprungit på 1.35.23 i år. Hoppas att vi lyckas! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur så brukar man glömma ganska snabbt hur jobbigt det är med helmarathon :)
   Oj du har inte långt kvar till 1.35 då! Lycka till! Och jag tror vi lyckas riktigt bra! ;)

   Radera
 7. Jag vill gärna ställa upp mål åt mig själv som jag vet att jag har en möjlighet att nå. Jag tycker om att planera och så, men det verkligen roliga är ju att nå målen. Passligt svåra men möjliga mål är bäst för mig. Först har jag som (tränings)mål att orka springa en halvmara och en hellång mara, sen då jag orkat det har jag antagligen som mål att förbättra mina tider. Delmål gillar jag även mycket ;).

  Hoppas även att du ska lyckas nå dina mål, de verkar passligt tuffa men möjliga att nå :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Delmål är super!
   Jag tyckte också det var skönt att springa första helmaran utan nåt annat mål än att just komma i mål, för redan det är en STOR prestation! :)

   Tack ska du ha och lycka till med dina mål du också! :)

   Radera